Illustration: Stipan Tadić, 'Super Andrija', 2018

aqb Volunteering
Volunteering period will be from March until May of 2022, to help at the upcoming exhibition “Are you sure you want to leave?”, a selection of the OSTRALE Biennale "Breathturn".
APPLICATION
Deadline: February 27, midnight
OPTIONAL TASKS
We would like volunteers to help throughout the exhibition minimum once a week for 5 hours. Volunteering periods are:
• Exhibition installation, preparation between March 1 - 18
• Art mediation, exhibition guarding between March 19 - May 22
REQUIREMENTS
• Conversational level of Hungarian and English
• Having personal interest in cultural and art related projects
COMPENSATION
• We can provide you with the signing of your school / university documents (if required), along with inviting you to gain a basic insight of the content, preparation and outcome of a Budapest-based international contemporary art exhibition.
ABOUT US
Being an independent cultural institution and a centre of contemporary arts, art quarter budapest hosts a wide diversity of programs. The building complex consists of a broad collective of in-house visual and performance artists and gives home to creative industry companies also. Aqb curates local on-site exhibitions and hosts a residency program for various international creators.
Rózsavölgyi Csokoládé
15 éve készítünk csokoládét a világ különböző tájairól származó kakaóbabokból, amiket a belvárosi Királyi Pál utcai boltunkban és a tavaly itt helyben, a csokoládégyárunk közepén nyílt csokoládézóban is megkóstolhatják. Itt dolgozzuk fel venezuelai, madagaszkári, nicaraguai, ecuadori, perui, mexikói, tanzániai, kongói, sao tomei és ugandai kakaóbabjainkat, és aztán itt készülnek ezekből a csokoládékból a bonbonok, táblák, szobrok, forró csokoládék, drazsék, torták, fagylaltok és még sok minden.
Miután megérkezik a kakaóbab, elkezdődik a feldolgozás. A kakaóbabokat először tisztítjuk, aztán kíméletesen pörköljük, lehéjazzuk, hengereljük majd belekerül egy golyósmalomba aztán egy örlő-konsírozó gépbe, és ott is marad jó néhány óráig/napig. A kakaómassza egy darabig önmagában majd a bio nádcukorral kiegészítve örlődik a gépben, hogy a csokoládé szemcsemérete lecsökkenjen a kívánatos méretűre.
A kíméletes pörkölésnek és örlésnek köszönhetően ezeknek a kakaóbaboknak az ízéből nem veszítünk semmit. Csokoládéinkat a londoni Academy of Chocolate 2009-es, 2011-es, 2013-as és 2015-ös versenyén ezüst és bronzéremmel is jutalmazták a Bean-to-Bar Best Dark Bar főkategóriában. 2016-ban megkaptuk a Design Management Díjat, 2015-ben a Macaron díjat, 2016-ban a párizsi Grand Cru Venezuela nagydíjat, a Financial Times az 5 legjobb csokoládékészíőnek sorolt minket Európában, a Condee Nast Traveller pedig a 10 legjobbnak a világon…
